Przejdź do głównej zawartości

Pierniczki nadziewane marcepanem




Pierniki w moim wykonaniu urodą nie grzeszą, smakiem owszem :P

Misterne robótki cukiernicze nie są moją mocną stroną, dlatego kółka wycinałam jak widać kubeczkiem, konkretnie kieliszkiem do wina, bo miał najmniejszą średnicę ze wszystkich. Chodziło o to, żeby bez porażki na tym etapie zmieścić nadzienie i ładnie zakleić. W ramach zdobienia jedną partię glazurowałam lukrem i maziajami z czekolady, kolejną smarowałam tylko grubo rozpuszczoną gorzką czekoladą. Zanim kupiłam płatki migdałów, zdążyła zastygnąć i to by było na tyle z moich cukierniczych uniesień ;-) 

Tort Brożka też zdobny był li tylko w kruszonkę, albowiem był to sernik :-) Po prostu czarowanie nawet z bitą śmietaną wyciskaną z tubki w zgrabne kwiatuszki jest dla mnie zbyt frustrujące, nie mówiąc o masie cukrowej czy innych cudach.

Ale -  żeby było co zdobić, potrzebujemy oczywiście pierniczków :-) W tym roku hitem są u nas miękkie nadziewane, zapożyczone z bloga Niebo na talerzu.

Rozpuścić w garnku
250g miodu
100g masła/margaryny
2 łyżki przyprawy do pierników
1 łyżka kakao 
                           
Odstawić do przestudzenia.

Dodać:
50ml mleka (może być roślinne), w którym rozpuściliśmy wcześniej
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

jajko

pół kilo mąki
szczyptę soli. 

Zagnieść na gładką masę, umieścić w miseczce, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki przynajmniej na noc do kilku dni, żeby się przegryzło. Jest to przepis na ciasto dojrzewające, z którego robi się też blaty na piernik staropolski. Ale uwaga - jedną partię robiłam zupełnie bez leżakowania i szczerze mówiąc, nie widziałam żadnej różnicy...

Rozwałkować na grubość kilku mm, wycinać kółeczka. 

Swoje pierniczki nadziewałam marcepanem (plasterkiem "chlebka"marcepanowego lub rozpłaszczonym "kartofelkiem", w zależności od tego, które zapasy nie były akurat wyjedzone...) oraz dżemem figowym- ok. pół łyżeczki. Najlepiej, żeby była to gęsta konfitura, co by nam się nie babrało przy sklejaniu. A sklejamy jak pieroga, dwa kółka razem, dociskając brzegi i poprawiając foremką, żeby było równo i bez dziurek.

Piec 14 min w 170st 
Lukrować, zdobić, co kto lubi i potrafi :-) 
Częstować bliskich, bo chwalą, a to bardzo podbudowuje podupadłe ego. I cieszy :-) Bo więcej radości jest w dawaniu niż ... samotnym konsumowaniu :P





Komentarze

CEGmaRUTka pisze…
Marta! Twoje pierniki (bo słowo "pierniczki" jakoś mi do nich nie pasuje) są przepyszne! Koniecznie muszę znaleźć jeden dzień by je zrobić i poczęstować bliskich. Są wspaniałe! Jak tak dalej pójdzie, ani się obejrzysz, a zostaniesz Master Chef'em :)
Marta pisze…
Dzieki:) jesli masz duza rodzine zrob z podwojnej porcji;)

Popularne posty z tego bloga

Matka w sieci

Serce boli, ale to ja...
Może nie tak do granic zdrowego rozsądku, przecież tylko (?!) facebook i chustoforum, kilka ulubionych blogów, żadnych przecież pinterestów, instagramów i innych życiowych porównywarek, o których zabawnie, ale trafnie napisała Dagmara, kończąc takim oto zdaniem:
Kiedy nie gapisz się w ekran, właśnie wtedy NIC Cię nie omija.
A ja się tak często gapię... Wplątałam się jak w niewidzialną pajęczynę w to moje okienko na świat, moje kontakty towarzyskie. Moją drogę ucieczki do świata dorosłych ...Narzędzie do załatwiania różnych spraw, od zakupów po wnioski urzędowe.
Bo karmienie jest nudne i trwa długo. Kto karmił, ten wie. Wczoraj przeczytałam całą książkę z Igim u piersi.
Bo zabaw z dziećmi też można mieć dość. Nigdy nie miałam do tego serca...
Bo czas dla siebie też jest ważny, dla równowagi. Może za dużo go sobie przydzielam?
Jak w tym znaleźć złoty środek, nie przesadzić ani w jedną ani drugą stronę? Być obecną na 100%,  nie 24h, bo tak się nie da, ale proporcjon…

Wyzwanie Minimalistki - tydzień drugi

18-24 stycznia 2015

Dzień 8 Gotuję nową potrawę

Żeby nie było tak monotonnie w kuchni :-) Wertujemy książkę Pascala i Okrasy, wybór pada na eskalopki indycze w papilotkach. Polecam :-)
ORYGINALNY PRZEPIS

Ps. Wersja dla mnie z bulionem zamiast śmietany była dużo gorsza :( indyk był twardy i smakował jak wygotowane mięso z rosołu. Ziemniaki bez zapieczonego sera to też nie to :-)

Dzień 9 Tworzę listę marzeń...

...ale w głowie, nie mam ochoty ich spisywać. Różne są, od banalnych i aktualnych pod tytułem masaż i przespana noc, po takie z gatunku, których spełnienia nie oczekuję, bo to są takie marzenia do pomarzenia :-)
Jakoś nie widzę związku tego zadania z minimalizmem czy prostym życiem...

Dzień 10 Opuszczam swoją strefę komfortu

Wybieram się z dziećmi na spotkanie "klubu mam".
Czy było warto... Nie wiem. Zrobiłam coś innego, coś nawet wbrew sobie. Co dało mi to wyjście, poza zmęczeniem i ubytkiem 20 zł w portfelu? Merytorycznie nic, jak napisałam na drugim bogu. Nikogo nie pozna…

Desery dla mamy karmiącej skazańca białkowego :-)

Pomyślałam, że przygotuję sobie taką linkownię do sprawdzonych przy Ani przepisów, bo skaza lubi się w rodzinie powtarzać... Poza tym to bardzo smaczne przekąski, a tych nigdy za wiele, prawda? Może komuś się przyda.
Ps. Zauważyłam, że blog ostatnio zrobił się mocno kulinarny ;-)



Uniwersalne muffinki

"Biszkopt" na bardziej wykwintne ciasto lub tort

Rozpustny tort czekoladowy, jeśli nie będzie uczulało kakao

Genialny murzynek karobowy

Bajaderki karobowe

Piszinger karobowy

Drożdżówka - raczej nie zawiedzie, bo pulchność zapewniają drożdże, nie jajka

Piernik

Przepisy z Pysznej diety nigdy mnie nie rozczarowały. Są proste, nie wymagają wyszukanych składników, jak czasem na innych blogach wegańskich.

Kruche ciasteczka lub ciasto, ewentualnie krucho-drożdżowe z owocami. Przepisy generalnie łatwo modyfikować, pomijając jajko i nabiał. Masło można zastąpić margaryną z każdego dyskontu (nie może zawierać masła lub serwatki), tudzież olejem - najzdrowiej.
Często robięTO 

Kremówka: ciasto francu…